Octavia este cladita pe platforma A5 a producatorului german VW. Pe aceasta mai sunt fabricate, printre altele, Passat-ul si Tiguan-ul, dar se va ridica si noul Audi Q3. Obisnuinta iti spune ca Skoda Octavia este o masina linistita, confortabila si discreta. In plus, este si mai ieftina decat fratele de la VW. Nu este insa si cazul Octaviei RS. Cu ea lucrurile stau cu totul altfel, incepand de la prima privire, continuand cu drumul scurt sau calatoria lunga, si terminand cu relaxare si incantarea pe care o poti avea dupa cateva ore petrecute la volan. Am testat de-a lungul catorva zile si a peste 600 de km, o Octavia RS alba, ca sa fie in moda auto 2008, dotata cu un motor turbo pe benzina de 2 litri si 200 de cai putere.

Prima impresie este de nota zece. Spoilerul, jantele speciale Zenith si evacuarea sportiva schimba total fata unei Octavii discrete. La interior, tapiteria din piele bicolora, scaunele cu forma speciala sport si trapa electrica plus pozitia buna la volan te fac sa te simti cu adevarat intr-o masina sportiva. Octavia iti ia ochii inainte sa bagi cheia in contact. Pentru ca de acolo incepe sa se faca simtita adevarata RS.

Puterea propulsorului FSI turbo de 200 de cai se simte la cea mai scurta apasare a pedalei de acceleratie si se aude la evacuare. Nici nu-ti vine sa deschizi muzica numai sa nu strici sunetul sportiv care patrunde din spate. De altfel, volanul in trei spite, imbracat in piele, nu are nici unul din butoanele omniprezente la masinile actuale cu care poti cauta un canal radio, poti mari volumul sau accesa o convorbire telefonica. Volanul la RS este destinat doar unui singur scop: condusul. Masina pe care am testat-o avea la bord 22.000 de km, insa cu exceptia unor galme pe cauciucul din drepata fata, se prezenta intr-o stare foarte buna, functionand ca noua. E drept ca acele galme - aparute probabil din cauza gropilor romanesti, neprietenoase pentru jantele late ale Octaviei - fac ca la viteze de peste 160 de km/h rulajul sa fie insotit de un zgomot suparator ce te duce cu gandul la o eventuala explozie nedorita si te face sa stai cu ochii pe senzorul de presiune.

200 de cai cu 10 litri/suta

Sincer, cand am vazut de ce herghelie dispune RS am crezut ca o sa fiu nevoit sa-mi insemnez pe harta statiile de benzina. N-a fost insa asa.

Daca intr-o repriza de furie de cateva minute, RS a inregistrat un consum de 43,9 litri/100 de km, la drum lung computerul de bord a indicat 10 litri la suta. Aceeasi cifra a aparut la o viteza constanta de 150 de km/h dictata de tempomatul masinii. Asta in conditii de clima pornita, ceea ce impune un consum suplimentar celui al motorului de circa 0,7 litri/100 de km. Cuplul de 280 de Nm disponibil la turatii de 1.800-5000 de rpm a reusit sa impinga bolidul de 1.400 de kg la 100 de km/h in 7,9 secunde, cu 0,6 secunde peste cifra de catalog. Octavia RS s-a oprit de la aceasta viteza in 31 de metri pe sosea asfaltata uscata. Aici se fac simtite discurile ventilate cu etrier cu piston de pe fata, si cele de pe spate, combinate cu sistem de franare cu dublu circuit diagonal, asistat pneumatic cu vid, cu sistem Dual Rate, ABS si AFU. Printre alte puncte bune se numara stabilitatea, datorata sistemului ESP, suspensia sportiva, dar nederanjanta chiar si pe dru murile romanesti, vizibilitatea la volan, senzorii de parcare, reducerea volumului sonor la mersul inapoi, sistemul automat de inchidere a usilor la demaraj, spatiul generos atat in interior cat si in portbagaj. Printre punctele negative pe care le-am observat as enumera ambreiajul putin prea moale pentru forta dezlantuita a motorului, si cutia de viteze incomoda. Insa RS merita 23.368 de euro daca va doriti o masina sportiva, spatioasa, comoda si chiar economica pentru motorul pe care il are sub capota.

Limuzina

2.0 TurboFSI 200CP 23.368

2.0TDI 170CP 24.149

Combi

2.0TurboFSI 200CP 24.269

2.0TDI 170CP 25.048

* In euro cu TVA