Salonul auto de la Geneva, care si-a deschis ieri portile pentru marele public, le da posibilitatea marilor producatori de automobile sa-si prezinte oferta verde: masini hibride, electrice sau alimentate de combustibili alternativi. O tehnologie costisitoare, dar a carei recuperare se va face, cu siguranta, in viitorul apropiat. Cu atat mai mult cu cat pretul petrolului este in continua crestere si nu da semne ca se va opri vreodata.

Tehnologiile verzi - fie ca inseamna folosirea biodiselilor, a etanolului, a hidrogenului, a electricitatii sau a combinatiei acesteia cu benzinele - inseamna un mediu mai putin poluat in marile orase. Daca, in alti ani, producatorii expuneau timizi, la saloanele auto, cate o masina concept, mai mult sub forma unei curiozitati decat a unui vechicul de strada, anul acesta a avut loc un adevarat boom: 21 de premiere in domeniul vehiculelor verzi. Cuvantul de ordine a fost gradul de poluare a atmosferei exprimat in grame de CO2 pe kilometru parcurs.

Producatorii de limuzine si-au anuntat deja intentia de a trece la productia pe scara larga a noilor tehnologii alternative. Primii care au facut acest pas au fost cei de la Toyota. Gigantul japonez comercializeaza deja in Romania modelul Prius, pe care l-am testat si noi si il vom prezenta in editia viitoarea a ZIUA Auto. Au urmat cei de la Lexus care, cu tehnologia imprumutata de la fratele Toyota, au introdus varianta hibrida la toata gama de limuzine. Aceasta presupune, in esenta, folosirea motorului electric la toate manevrele efectuate la viteze sub 10 km/h.

BMW a venit la Geneva cu modelul X6, pe care il va aduce in Romania in vara acestui an. Germanii anunta ca X6 poate atinge 100 de km/h in doar 6,9 secunde consumand doar 8,3 litri la suta de kilometri, cu o emisie de 220 de grame de CO2/km. Mercedes Benz a prezentat Vision GLK cu tehnologia Bluetec Hybrid. Limuzina de 2,2 litri dispune de un total de 224 de cai putere care propulseaza bolidul la 100 de km/h in doar 7,3 secunde. Motorul electric, care functioneaza si pe post de propulsor incarcand bateriile in cadrul franarii recuperative, furnizeaza un cuplu de 160 de N/m, aproape 30% din cel al ansamblului motor.

Saab a lansat 9-X BioHybrid. Un concept revolutionar motorizat de un turbocompresor de 1,4 litri care, alimentat de etanol, e capabil sa dezvolte 200 de cai putere. Plafonul este acoperit cu celule fotovoltatice care asigura o reincarcare rapida a bateriilor. Hranit cu E85, 9-X atinge suta in 7,9 secunde, cu patru sutimi mai putin decat in varianta pe benzina. Si pentru cine crede ca folosirea combustibililor alternativi nu inseamna performanta, suedezii de la Koenigsegg au aratat lumii supermodelul CCXR, o masina de 1018 cai putere alimentata doar cu etanol.