Noul Audi A4 a fost lansat, oficial, marti, in Romania, la World Trade Plaza. Masina este comercializata, insa, incepand din luna octombrie a anului trecut. Noi am testat-o luni. Porsche Romania ne-a pus la dispozitie un model 2.0 TDI de 143 CP, cu multe optionale peste varianta standard. Dupa ce i-am admirat linia, despre care nu are rost sa vorbesc pentru ca fotografiile o pot face mai mult decat mine, a sosit momentul sa urc la volan.

Minunat! Am avut senzatia ca m-am asezat pe cel mai comod fotoliu de piele. Am apasat ambreiajul si apoi cheia de contact. Motorul turbodiesel a pornit aproape neauzit. Frana de parcare este asezata langa schimbatorul de viteze si se decupleaza automat, la plecare, daca soferul are pusa centura de siguranta. Consola centrala cuprinde un display de 7 inch folosit pentru navigatie cu sistem Multi Media Inclusiv, voice control si receptie TV. Nu mi-a placut plasticul mult si negru care face nota discordanta cu celelalte materiale scumpe - piele, metal si lemn - folosite la interior.

Cea mai tare senzatie am avut-o atunci cand am verificat directia dotata cu servotronic. Volanul se rotea ca un fulg. Gratie unui sistem preluat din aeronautica, cu citirea pozitiei in 14 puncte, bolidul de o tona si jumatate se misca pe sosea cu o usurinta de neimaginat. A urmat apoi ceea ce m-a dezamagit la noul A4. Si nu vorbesc aici numai de parerea mea, ci si de a unor colegi de redactie care l-au incercat in parcare. E vorba despre cutia de viteze manuala in sase trepte. Cere efort, in comparatie cu tot ce reprezinta A4. In plus, pozitia levierului este putin cam inalta, incomoda, necesitand un reglaj atent al cotierei. Problema dispare la modelul dotat cu multitronic.

Am plecat din Pipera spre Centru. Nimic din nebunia orasului nu patrunde in habitaclu unde muzica se auzea cu o fidelitate demna de o sala de concert. Dupa 30 de kilometri printr-un Bucuresti cu trafic bara la bara, computerul de bord indica un consum de 13,6 litri la suta de km. Am pornit pe DN1 spre Snagov. Am facut un popas si la Manastirea Tiganesti. Comportamentul noului A4 la "drum intins", cat de mult se poate considera acest lucru pe DN1, nu mi-a lasat loc pentru vreun repros. Acceleratie, asezare pe sosea, sisteme de protectie si corectie a navigatiei, toate fara cusur. Singura "problema" este ca viteza te prinde si risti sa ramai fara permis dupa ce, pe nesimtite, ajungi la viteze de doua ori peste limita legala. Si nici macar virajele de DN1 nu te pot face sa incetinesti pentru ca masina se inscrie perfect pe linia pe care o doresti chiar la 160 de km/h. Pe drumurile din padurea Snagov, am testat acceleratia si sistemul de franare. Eu am scos 9,9 secunde pana la 100 km/h, cifra de catalog fiind de 9,4. Cele 1500 de kilograme au fost oprite de la 100 de km/h cu o urma pe asfalt de 23 de metri. La intoarcerea spre Bucuresti, am incercat sa inteleg sloganul "cea mai sportiva berlina". Adevarat. Desi ma aflam intr-o limuzina care concureaza cu clasa C de la Mercedes si BMW seria 3, am avut senzatia ca sunt la volanul unei sportive. Dupa 153 de kilometri, in regim mixt aveam un consum de 9,2 litri de motorina la suta de km. Modelul testat are un pret de baza de 29.630 de euro cu TVA, insa dotarea standard e "cheala", cuprinzand doar ESP, airbaguri frontale si laterale, geamuri electrice sau clima in trei zone. Trebuie remarcat ca la o varianta echipata full, optionalele pot depasi pretul de baza al masinii. Eu am sesizat prezenta sistemului Audi Drive select, a suspesiilor reglabile, a scaunelor incalzite si reglabile electric si a multor alte gadgeturi care face ca pretul sa sara usor de 45.000 de euro cu TVA. O masina minunata pe care nu mi-o pot cumpara, dar pe care mi-as dori-o drept cadou.