Romania a fost aleasa sa gazduiasca cel mai mare summit NATO de pana acum (250 de delegatii, din care 23 ale statelor membre, 55 sefi de state si guverne, ministri, personal cu atributii tehnice si de securitate). Un total de aproximativ 3.000 de participanti straini, la care se adauga si 3.500 de jurnalisti. Avand in vedere ca Romania este tara gazda, ii revine sarcina sa se ocupe de problemele logistic-organizatorice si de asigurarea securitatii participantilor si a activitatilor. Astfel, pentru cateva zile, Bucurestii devin cel mai pazit oras din lume. Peste 35.000 de agenti din serviciile secrete si

din celelalte ministere implicate in asigurarea protectiei si securitatii au impanzit Capitala, care este acum pazita din aer, de pe apa, de pe uscat si de sub pamant. Lunetisti, elicoptere, avioane AWACS si de vanatoare-interceptare, echipaje mobile NBC (nuclear-bacteriologic-chimic), fregate, scafandri, caini specializati in descoperirea pachetelor suspecte, impreuna cu masivele dispozitive de securitate care asigura protectia demnitarilor, a cladirilor si traseelor de deplasare au transformat Bucurestii intr-o fortareata.
Extinderea Aliantei
Alianta Nord-Atlantica vine la Bucuresti decisa sa indeplineasca cel putin un obiectiv: lansarea invitatiilor pentru trei state din Balcanii de Vest, Croatia, Albania si Macedonia.

Ele au indeplinit criteriile, reducand si consolidand fortele armate pe care le-au mostenit din perioada comunista, transformandu-si armata intr-una mai flexibila si mai usor de folosit, in vederea aderarii. Au trupe in Afganistan si in cadrul altor operatiuni si joaca un rol important in Kosovo, aratand astfel un angajament clar fata de responsabilitatile pe care le presupune calitatea de stat membru. Singurul obstacol este un eventual veto al Greciei din cauza dezacordului sau cu Macedonia privind numele oficial al acesteia.

Un alt obiectiv vizeaza invitatia de pre-aderare pentru Ucraina si Georgia, in ciuda opozitiei dure a Rusiei. Pana acum, SUA au declarat ca sustin declansarea procedurii de aderare in cazul fostelor republici sovietice. O pozitie identica a fost exprimata si de Romania, in timp ce Germania si Franta si-au manifestat reticenta. Presedintele georgian Mihail Saakasvili arata ca de la Tbilisi s-au facut demersurile diplomatice pe langa tarile membre NATO pentru asigurarea unui vot pozitiv la summit. In privinta Ucrainei, presedintele George W. Bush incearca sa asigure guvernul prooccidental de la Kiev ca aspiratiile sale nord-atlantice sunt luate in seama. Vecinatatea Rusiei, dar si sfera de influenta sovietica si post-sovietica, constituie un mare semn de intrebare.
Situatia din Afganistan si relatia cu Rusia
Unul din cele mai importante subiecte pe agenda summitului NATO este, desigur, situatia din Afganistan. Aliatii vor trebui sa decida daca suplimenteaza trupele aflate in aceasta tara si, eventual, cat timp se mai poate prelungi misiunea de aici. Daca interesele NATO o solicita, Romania ar putea trimite in sudul Afganistanului inca 150 de militari.

Bush solicita aliatilor o implicare militara mai mare, in special in zonele de lupte dure cu talibanii, insa multe dintre tarile membre ezita. Franta s-a oferit sa suplimenteze numarul de militari si a mai calmat tensiunile, dar disputa este departe de a-si gasi o rezolvare. Presedintele Basescu a declarat ca Romania nu va fi un furnizor neconditionat de trupe in Afganistan. "Noi avem in rezerva secretarului general NATO inca efectivul unei companii, pe care suntem obligati sa o punem la dispozitie la solicitarea secretarului general, dar nu in timp ce altii nu reactioneaza la o astfel de solicitare. Nu in timp ce noi suntem in sud, alaturi de americani, de canadieni, altii isi tin trupele in est, unde nu se intampla mare lucru".

Summitul NATO de la Bucuresti are ambitia de a fi unul istoric si prin complicata misiune de a detensiona relatiile cu Rusia. Putin si Bush nu vor avea o intalnire bilaterala in Romania, ci doar dupa eveniment, la Soci. Pentru perioada reuniunii NATO, purtatorul de cuvant al organismului, James Appathurai, si-a exprimat speranta ca participarea presedintelui rus va avea "rezultate practice, in special in cadrul cooperarii noastre in privinta Afganistanului", remarcand importanta acordului de tranzit catre Afganistan intre NATO si Rusia si interesul comun al Aliantei in vederea unei cooperari mai vaste in instruirea expertilor de lupta impotriva drogurilor. Intalnirea lor va fi si un barometru pentru relatiile din viitor. In opinia analistilor rusi, decizia neasteptata a lui Vladimir Putin de a merge la Bucuresti indica faptul ca actualul sef al statului rus s-a gandit ca pe final de mandat sa indrepte cat de cat relatiile deteriorate, in ultimii ani, cu Occidentul si sa indice tonul pe care succesorul sau il va avea in dialogul cu NATO.