Un ocazia inceperii summitului NATO de la Bucuresti Georgia devine tot mai vocala cand vine vorba sa-si promoveze propriile interese. Daca pana acum tonul de la Tbilisi a fost unul destul de retinut care se incadra in unele limite ale diplomatiei, seful diplomatiei georgiene iese la atac. Ministrul de externe georgian David Bakradze a facut miercuri apel la NATO sa-i ofere tarii sale o "foaie de parcurs", un plan de masuri in vederea aderarii la organizatie, si sa nu excluda Tbilisi din alianta militara din cauza "santajului" Rusiei.

Intr-un interviu acordat Associated Press, David Bakradze a declarat ca decizia NATO de a invita sau nu in mod oficial Georgia sa i se alature va reprezenta un test pentru Alianta la summitul de trei zile de la Bucuresti.

Anterior, presedintele american George W. Bush si-a reinnoit apelul pentru ca alianta militara sa inceapa procesul de admitere in NATO a Georgiei si Ucrainei, in pofida neintelegerilor dintre membrii Aliantei si a obiectiilor ferme ale Rusiei. Franta si Germania se opun aderarii celor doua state foste sovietice la NATO, argumentand ca acest lucru ar putea afecta relatiile cu Rusia, deja incordate din cauza declaratiei de independenta a Kosovo si a planurilor SUA privind instalarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia.

"Nu" pentru Georgia inseamna "nu" din cauza Rusiei", a afirmat Bakradze, estimand ca summitul va arata daca "NATO poate actiona pe baza propriilor sale interese, si nu pe baza santajului altora".
Bakradze: "Politica Rusiei este una a santajului, prin aroganta si prin agresiune"
"Un 'nu' pentru Georgia va arata oamenilor de la Kremlin ca printr-o politica a santajului, prin aroganta si prin agresiune" pot influenta deciziile NATO, a mai spus seful diplomatiei georgiene. "Un 'nu' va fi vazut de aceste persoane ca o victorie", a adaugat el. Aproape opt din zece georgieni sprijina aderarea tarii la NATO, a subliniat David Bakradze.

In opinia ministrului, o decizie nefavorabila privind drumul Georgiei catre Alianta Nord-Atlantica va face ca actualul climat de nesiguranta sa continue in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud. "Acest lucru va fi vazut de oamenii care traiesc acolo ca un semn ca Europa abandoneaza Georgia, iar rusii raman un partener cheie aici", a adaugat David Bakradze. Ucraina si Georgia spera sa primeasca la summitul NATO de la Bucuresti unda verde pentru includerea lor in MAP (Planul de Actiune pentru Aderare), ce va pregati cele doua tari fost sovietice pentru a deveni membre cu drepturi depline ale NATO in urmatorii cinci pana la zece ani.