Ziua Logo
  Nr. 4198 de marti, 1 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Bucurestii, orasul presedintilor
Propunere in premiera: Controlul scutului antiracheta sa fie sub comanda triadei NATO-Rusia-SUA 2008-04-04 ora 15:43
Presedintele Federatiei Ruse a anuntat, la conferinta de presa de la Bucuresti, de la finalul Consiliului NATO-Rusia, ca a propus o alternativa la scutul antiracheta, cu comanda a NATO, a Rusiei si a SUA, dupa ce cu o zi inainte Alianta a invitat Moscova sa participe la scutul antibalistic, potrivit NewsIn.

Vladimir Putin a anuntat, in conferinta de presa, ca in cadrul discutiilor NATO-Rusia ca propunerea sa a fost respinsa de aliati. El s-a referit la o structura a scutului care sa aiba doua centre de comanda, la Bruxelles si la Moscova, si cu comanda tripla - a Rusiei, a Statelor Unite si a Pactului Nord-Atlantic. Vladimir Putin a mai spus ca refuzul Aliantei a fost insotit de scenarii alternative privind scutul antibalistic, insa nu a mentionat detalii. De asemenea, liderul de la Kremlin a mai aratat ca "presupune" ca discutiile pe tema scutului vor continua "cu partenerii americani".

Statele membre au mandatat NATO sa gaseasca solutii pentru o "arhitectura completa" a apararii antiracheta, care sa includa si Romania, subliniind si necesitatea intaririi cooperarii cu Rusia in acest domeniu, se arata in declaratia finala a summitului NATO de la Bucuresti.

Recunoscand faptul ca proliferarea rachetelor balistice constituie o amenintare crescanda pentru statele NATO, aliatii au apreciat in declaratia finala "contributia substantiala la protejarea aliatilor de rachete balistice cu raza lunga de actiune" pe care o va aduce sistemul antiracheta american ce va fi instalat in Cehia si Polonia.

Putin: "E o prostie sa credem ca Iranul va reprezenta o amenintare pentru Rusia"

"Exploram moduri de a conecta aceste capabilitati cu eforturile NATO de aparare antiracheta, astfel incat acestea sa fie o parte integranta dintr-o arhitectura integrala de aparare antiracheta a NATO. In baza principiului indivizibilitatii securitatii aliatilor, precum si a solidaritatii NATO, mandatam Consiliul in Sesiune Permanenta sa dezvolte optiuni pentru o arhitectura completa a sistemului de aparare antiracheta, pentru a extinde acoperirea asupra intregului teritoriu si populatiilor aliate care altminteri nu sunt acoperite de sistemul SUA, care sa fie analizate la summitul 2009, pentru a se putea lua o decizie politica viitoare."

In acelasi timp, declaratia finala saluta eforturile deja existente pentru a intari "cooperarea NATO-Rusia in apararea antiracheta".

"Suntem angajati in slujba transparentei si increderii reciproce maxime pentru a linisti orice ingrijorari. incurajam Federatia Rusa sa profite de propunerile SUA de cooperare in domeniul apararii antiracheta si suntem pregatiti sa exploram potentialul pentru a conecta la timpul potrivit sistemele de aparare antiracheta ale SUA, NATO si Rusiei", conchid aliatii.

Rusia a avut un discurs care a aratat in permanenta iritarea Moscovei fata de scutul antiracheta, pe care l-a considerat ca fiind indreptat impotriva sa, in vreme ce aliatii, cu precadere cei americani, au sustinut necontenit ca scutul nu vizeaza statut de inamic pentru Rusia. "Sa fim seriosi, este o prostie sa credem ca rachetele Iranului vor reprezenta o amenintare cu pentru Rusia", a declarat spre finalul discursului, Vladimir Putin.

"NATO nu democratizeaza tarile invitate, ci le face ostile Rusiei"

NATO nu este un factor pentru democratizarea tarilor care adera, ci un bloc militar care se apropie amenintator de granita Rusiei, un exemplu in acest sens fiind amplasarea de baze militare in Romania si Bulgaria, a declarat vineri la Bucuresti Vladimir Putin, la finalul Consiliului NATO-Rusia.

Spre deosebire de lucrarile Consiliului NATO-Rusia, unde, potrivit unor surse participante la discutii, Putin a amenintat statalitatea Ucrainei in cazul aderarii la NATO, in conferinta de presa Vladimir Putin a criticat politica de extindere a NATO in termeni generali, concentrandu-si acuzatiile mai ales la adresa statelor baltice.

La conferinta de presa, Putin a criticat politica de extindere a NATO mai ales prin punerea la indoiala a argumentului formulat de presedintele american George W. Bush, cum ca NATO ar contribui la democratizarea tarilor candidate, ceea ce nu poate constitui o amenintare la adresa Rusiei.

"Am auzit si azi teoria ca tarile NATO sunt democratii care nu pun in pericol Rusia. Este o teza exagerata. Inseamna ca nici o alta tara in afara celor NATO nu este democratica? Doar mai exista si alte tari in lume considerate democratii, care nu sunt membre NATO. Daca Ucraina ar fi fost primita in NATO ieri, ar fi devenit mai democrata sau este deja democrata? Este un delir. Aderarea la NATO, din pacate, nu duce la o democratizare a tarii. NATO nu este un democratizator", a sustinut presedintele rus.

Letonia ar fi un exemplu in acest sens, considera Putin, datorita politicii de naturalizare, care a lasat "sute de mii" de etnici rusi fara cetatenie, situatie ce ar fi fost criticata de organizatii internationale si non-guvernamentale si care ar demonstra ca tara baltica este "un stat nedemocratic". "Iar aderarea la NATO n-a schimbat deloc situatia acestor sute de mii de oameni", a spus presedintele rus.

"Nu credem ca extinderea NATO rezolva automat vreo problema. NATO a fost creata cand exista un "imperiu al Raului" - Uniunea Sovietica. Ramane insa de vazut cine a avut dreptate si cine nu in acea perioada. Dar acesta era obiectivul declarat, iar acum nu mai exista Uniunea Sovietica si nici un bloc sovietic. impotriva cui exista NATO? Auzim ca doreste sa solutioneze probleme moderne precum nonproliferarea armelor de distrugere in masa, dar ce poate fi facut in acest sens fara Rusia? Nimic. Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare si intentionam sa dezvoltam mai departe capabilitatile noastre pe toate trei dimensiunile - pe apa, aer si terestre", a declarat Putin.

In contextul amenintarii percepute de Rusia prin extinderea NATO, Putin a amintit si de bazele din Romania si Bulgaria.

"Mi s-a spus azi ca extinderea NATO nu este impotriva Rusiei. Cu respect, am studiat istoria Europei, iar Bismarck spunea ca importante sunt nu intentiile, ci potentialul. Articolul 5 din Tratatul de la Washington este inca valid. Am distrus bazele noastre din Vietnam si Cuba, ne-am retras toate fortele din tarile est-europene. Dar ce avem in schimb? Baze in Romania si Bulgaria, elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia - sunt mutari ale infrastructurii miltare catre granita noastra. Sa fim deschisi si cu cartile pe fata in acest sens. Aceste lucruri necesita constant atentie, analiza si reactie. Daca Consiliul NATO-Rusia este dispus sa rezolve aceste lucruri in mod onest, va fi un lucru potrivit", a conchis Putin.

Madalin NECSUTU  

 Comentarii: Afiseaza toate comentariile | 
Nu inteleg....   de cehow
A r h i v a
B L O G S
Actualitate »
Anunturi »
Aventurile familiei Peltz: din mahalalele Bucurestiului in mahalalele Israelului - amintiri , greturi si alte chestii »
Blog-admin »
Blogosfera politicienilor »
Bucurestii, orasul presedintilor »
  Iuscenko se teme de dioxina si la Bucuresti    
  Basescu: Acest summit a demonstrat ca statele mici pot spune "nu" marilor puteri    
  Putin: planurile NATO de extindere ar putea reprezenta o amenintare directa pentru Rusia    
  Bush: "SUA vor conlucra cu Romania in privinta vizelor"    
  Scheffer: "Discutiile cu Rusia nu au adus progrese semnificative"    
  Putin si Basescu s-au intalnit la Palatul Parlamentului    1 comentariu
  Bush catre Putin: "Razboiul Rece s-a terminat"    
  Presa ucraineana il scoate vinovat pe Iuscenko pentru esecul de la Bucuresti    
  Diplomatia rusa este nemultumita de rezultatele primelor doua zile de summit    
  Presa rusa vede o victoriei a Rusiei la Bucuresti    
     
     
     
  Presedintele Vladimir Putin participa la lucrarile Consiliului NATO-Rusia    
  Putin a ajuns la Bucuresti    
  Bush il compara pe Sarkozy cu Elvis Presley    
  Iuscenko, refuzat dar multumit de NATO    
  Conferinta integrala a lui George Bush si Traian Basescu la Neptun    
  Fortele de ordine, testate de avangarda anarhistilor    
  Summit NATO-Traian Basescu: NATO a decis realizarea unui scut antiracheta complementar proiectului american    
  Secretarul general al NATO: Albania si Croatia au primit invitatia sa adere la Alianta    
  Liderii NATO se pregatesc sa amane candidaturile Georgiei si Ucrainei    
  Sarkozy confirma trimiterea unui batalion in Afganistan    
  Secretarul general al NATO a deschis reuniunea Consiliului Nord-Atlantic    
  Delegatia Macedoniei se retrage de la lucrarile Aliantei Nord-Atlantice    
  Albania si Croatia sunt invitate sa adere la Alianta Nord-Atlantica    
     
     
  Summitul NATO: Doi "militanti" de la ZIUA, retinuti de politie    
  Georgia denunta santajul Rusiei in problema aderarii la NATO    
  Summitul NATO: Aventuri din casa "Impuscatului"    
  Presedintele Traian Basescu a primit-o pe Angela Merkel la Cotroceni    
  Ministrul german de Externe: NATO nu trebuie sa forteze nota cu Rusia    
  Premierul britanic Gordon Brown a sosit la Bucuresti    
  Summit NATO: Bd. Elisabeta din Bucuresti se inchide astazi    
  Militanti anti-NATO ridicati de politie in Bucuresti    1 comentariu
  George Bush si Traian Basescu au sustinut o conferinta de presa comuna    
     
  Presedintele afgan s-a intalnit cu Secretarul General al NATO    
     
  George Bush: Rachetele Iranului ar putea ajunge, in viitor, si in Romania    
  Aeronava lui George Bush a aterizat pe aeroportul "Mihail Kogalniceanu"    
  Jurnalistii straini nu au reusit sa urmareasca discursul presedintelui Bush    
  Presedintele american, George W. Bush, a plecat spre Constanta    
  Bucuresti, gazda celui mai mare summit al Aliantei Nord-Atlantice    
Documente »
EURO2008 »
Forum Auto »
Fotografia Zilei »
Jagja »
Justitia si societatea »
Nu_ma_tem »
Protectia consumatorului »
Romania, tara mea! »
Site-ul Zilei »
The Daily Corporate Frustration »
Zare_blog »
Ziua armelor »
Ziua asiguratorilor »
ZIUA CARGO »
Ziua gandeste verde »
ZIUA TE MENTINE IN FORMA »
Ziua turistica »
« Eveniment (4 articole) 
« Editorial (1 articol) 
« Analize si comentarii (3 articole) 
« Externe (5 articole) 
« Social (4 articole) 
« Economic (3 articole) 
« Sport (7 articole) 
« Magazin (3 articole) 
« Anchete (4 articole) 
« Celebri (1 articol) 
« Cultura (4 articole) 
« English (7 articole) 
« Interne (4 articole) 
 Top afisari / comentarii 
 Prostituata geniala (5003 afisari)
 Basescu a stricat filajul SRI (2994 afisari)
 Cum cad la pace Putin si Bush (1537 afisari)
 Gazprom contra NATO (1514 afisari)
 Mogulul F1 filmat intr-o orgie sexuala nazista (1404 afisari)
 Gigi Becali s-a suparat pe ziarista Andreea Cretulescu si a parasit platoul Realitatea Tv (4124 afisari)
 Curcubeu pentru Bush (3273 afisari)
 BBC a descoperit pinguini zburatori (2604 afisari)
 Calculati-va singuri taxa auto (2442 afisari)
 Viseaza la titlul Miss Anglia, desi are cu 30 de kilograme in plus fata de dimensiunile ideale (2391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03172 sec.